You are currently viewing Prima femeie din Europa  “doctoreasă” în drept – Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu

Prima femeie din Europa “doctoreasă” în drept – Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu

  • Post author:
  • Post category:Povești
  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:5 mins read

Încep articolul cu un deosebit entuziasm, gândindu-mă ce onoare este pentru mine să știu că Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu face parte din familia mea, din rădăcinile tatălui. Femeile minunate, puternice, inteligente din arborele meu genealogic mă fac să simt o copleșire pe care o duc în spate nostalgică și o dorință de a lăsa ceva în urmă, așa cum au făcut-o și ele.

Acum încep cu acea descriere ca: mama lui tata lui bunica lui socru:)), că să-mi explic și rudenia. Mama bunicului tatălui meu, Bucura Bilcescu, adică străbunică lui tata :)), avea o soră pe nume Filofteia, care stătea într-o casă memorială. Voia să-l înfieze pe taica-meo, Bucur, că nu avea copii și era trecută de vârstă a 2-a. Nu contează amănuntul ăsta, dar mi s-a părut amuzant când am auzit povestioara. 😀

Străbunicii lui taica-meo au fost rude apropiate d-ale familiei Bilcescu/Sarmizei Almănișteanu. Cam atât știu despre asta, deocamdată. Dar trecem la subiectul meu și anume:

Cine era Sarmiza?

Sarmiza (Sarmisa) Bilcescu se naște în 1867 în judetul Mușcel (deși pe anumite site-uri scrie că locația ar fi fost București), într-o familie de mici boieri de țară, a lui Dumitru Bilcescu, mai exact (din Bilcești-Mușcel, Valea Mare Pravăț, de unde e tatăl meu), buni prieteni cu Ion C. Brătianu, mai cu seamă cu fiica acestuia, care obișnuia să se joace cu Sarmiza odinioară.

Maria (mama) si Sarmiza

În 1870 de căsătorește cu Constantin Alimănișteanu.

Deși Sarmiza a fost educată în spiritului epocii victoriene era pasionată de muzică, dans și artă. Se spune că și Regina Maria a urmărit-o dansând.

Sarmiza s-a dus la Universitatea de drept din Paris, urmând ca mai apoi să devină șefă de promoție în 1888. A fost prima femeie înscrisă și acceptată la facultatea din Paris. În 1990 își dă doctoratul și, pe lângă toate provocările și piedicile pe care le-a primit din cauza statutului său de femeie, primește prima diploma de doctorat din Europa, adică devine și prima femeie care are acest minunat privilegiu de a fi – “doctoreasă” în drept.

Întoarsă în România cu o așa victorie, Sarmiza își dorește mult să devină avocat cu acte în regulă. Însă, deși însuși Take Ionescu îi ține un omagiu pentru reușita sa, oamenii nu și-au dorit să-i ceară Sarmisei ajutorul în domeniu avocaturii, așadar nu a reușit niciodată să profeseze.

Înainte ca femeile să dețină drepturile de azi, nu era conceput ca acestea să aibă astfel de meserii, de aceea, încrederea oamenilor în ea a fost inexistentă. Deși nu a reușit să-și ducă visul până la capăt, Sarmiza a pus bazele Societății Domnișoarelor Române, care avea ca scop emanciparea femeii – creșterea gradului de educație în rândul acestora.

Creează ateliere pentru țesături și tot felul de interesănțenii dedicate doamnelor și domnișoarelor. Ea a ajutat la recunoașterea drepturilor femeilor și nu am decât să-i mulțumesc că a fost.

În vara anului 1935, Sarmiza Alimănişteanu alege să se mute la Româneşti, Mușcel. Regina Maria o vizitează în august 1935, înainte să moară. Se stinge în tihnă, așa cum și-a dorit, alături de oamenii dragi și nu încetează nici în prezent și nici în viitor să facă parte din topul celor 80 de femei care au schimbat lumea.

Leave a Reply